Tips voor een bezoek aan Egypte

Ben je van plan om naar Egypte, het land van de farao’s en de piramides te gaan? Dan staan Cairo, Luxor en Hurghada misschien wel op je lijstje. Egypte is een hele mooie vakantiebestemming, maar nog niet zo toeristisch. Het land is ook echt anders ten opzichte van veel wel toeristische bestemmingen. In deze blog een paar dingen die je wil weten voordat je een vliegticket boekt.

Bekijk hier ook onze video over Egypte:

Wanneer naar Egypte?

In Egypte schijnt bijna altijd de zon en het regent er weinig. Maar daardoor kan het ook snel te warm worden in de zomer. Een ideale winterzon vakantie dus. Wij zijn eind februari en begin maart in Egypte geweest. In Cairo is het dan nog aan de koude kant, maar het voelt al snel lekker warm als je uit Nederland komt. Het was er rond de 20 graden en af en toe een lange broek aan was wel nodig. Luxor daarentegen licht veel zuidelijker en was dan ook al veel warmer. Het was hier rond de 30 graden en ideaal voor zomerjurkjes en in de middag aan het zwembad liggen. Ook in Hurghada was het prima vertoeven, iets koeler dan in Luxor maar nog steeds prima zwem en zon weer. 

Waar naartoe in Egypte?

Luxor

Niet in Cairo de hoofdstad van Egypte, maar in het zuidelijke Luxor vind je de mooiste oude bouwwerken van de oude Egyptenaren en Farao’s. De piramides zijn natuurlijk wel een echt bucketlist item, maar heb je niet veel tijd in Egypte, ga dan liever naar Luxor dan naar Cairo. Ook is Luxor in tegenstelling tot Cairo makkelijk te bereiken vanuit Hurghada voor een dagtrip.

Tip: Slaap in Luxor in het Hotel Pavillon Winter. Een heel mooi hotel midden in de stad.

Hieronder mijn top 3 van must visits in Luxor:

Karnak tempel

Dit is de grootste en meest imposante tempel die je gaat vinden in de stad Luxor. Het grootste gedeelte van de tempel bestaat uit enorme pilaren die de papyrus bloemen voorstellen. Een imposant tafereel, waarvan je je bijna niet kunt voorstellen dat dit zo ontzettend veel jaren geleden gebouwd is. Je hebt ongeveer in 3 uurtjes de hele tempel gezien. Wij besloten om een taxi te nemen van ons hotel naar de tempel, we hebben de taxi chauffeur iets meer betaalt zodat hij op ons wachtte bij de ingang van de tempel en ons ook weer terug bracht naar het hotel.   

Heb je lang genoeg de tijd in Luxor om ook nog de avond lichtshow bij de Karnak Tempel te gaan bekijken, dan is dit echt een aanrader. Boek een tripje hiernaartoe of vraag opnieuw een taxi om te wachten en je weer terug te brengen. Dit omdat een taxi vinden zowel overdag als in de avond bij de Karnak tempel een moeilijke opgave is.    

De Tempel van Hatsjepsoet

Wanneer je vervolgens de stad Luxor verlaat en de Nijl oversteekt naar de West Bank moet je zeker een bezoek brengen aan de tempel van Hatsjepsoet. De eerste vrouw die farao werd in Egypte wilde graag net zoals alle andere farao’s in de Vallei der Koningen begraven worden. Maar natuurlijk moest dit wel een groot eerbetoon worden aan haar bestaan. Daarom heeft deze Girlboss het grootste meest imposante graf laten bouwen en vervolgens de architect vermoord zodat de tempel zeker niet nagemaakt kon worden. Tja, ze had het goed voor elkaar zullen we maar zeggen.

Loop een uurtje rond in deze tempel om alle muurschilderingen te bekijken en de trap naar boven te beklimmen. Je zal geen spijt krijgen van je bezoek.  

Hatsjepsoet Luxor

Vallei der Koningen

Nadat je bij het graf van Hatshepsut bent gaan kijken kun je een bezoek aan de Vallei der Koningen niet overslaan. Hier zijn vele farao’s die over Egypte hebben geregeerd begraven. Zoals je misschien weet zijn de Piramide’s in Cairo ook graven, dus waarom zijn deze koningen dan niet in een Piramide begraven? De piramides vielen nogal op en werden daarom al snel geplunderd. Om dit te voorkomen werden koningen voortaan onder de grond in deze rotsmuur begraven. Er waren slechts enkele Egyptenaren die vlakbij de vallei woonden en wisten van de exacte locatie van de graven. Omdat ze dus zo goed verstopt lagen worden er nu nog steeds af en toe nieuwe graven gevonden.   

Wanneer je een reguliere ticket koopt voor de Vallei der Koningen krijg je toegang tot drie verschillende graven naar keuze. Je zal zien dat er veel graven dicht zijn om weer te herstellen van alle toeristen die erdoorheen zijn gelopen. Het is dus zo dat je niet altijd dezelfde graven kan bezoeken. Wij bezochten onder andere de tombes van Rameses IV en Rameses III die ik erg kan aanraden. Daarnaast kochten wij een extra kaartje voor het graf van Toetanchamon. Ook dit was erg de moeite waard. Dit is namelijk het enige graf waar ook nog echt de mummie in ligt.  

Toetanchamon Luxor

Cairo

Zoals ik hierboven al een beetje liet doorschemeren ben ik geen fan van de stad Cairo. Maar waarschijnlijk wil je wel de piramides gaan zien als je naar Egypte gaat. De piramides zelf vond ik ook echt heel mooi en bijzonder om te zien. Maar het was zeker een van de minst leuke toeristische plekken waar ik ooit ben geweest.

Daarom een belangrijkste tip: zorg dat je met een gids samen naar de piramides gaat. Wij gingen met een Uber richting de piramides, kochten een kaartje. En ook toen we binnen het park waren waar de piramides staan, werden we continue lastig gevallen door mensen die ons vertelde dat we echt niet zomaar zonder iemand erbij konden rondlopen. Zelf mensen die beweerde dat ze bij het park hoorde en geen geld zouden vragen, vroegen achteraf natuurlijk nog steeds geld voor hun “diensten”. 

Egypte, cairo, piramides

Naast de piramides is het een aanrader om het Egyptisch museum te bezoeken in Cairo. Dit is ook makkelijk op een dag te combineren met de piramides. Het Egyptisch museum is een leuke aanvulling op je verblijf in Egypte omdat in de piramides en alle andere graven geen spullen meer te vinden zijn. Alles wat is gevonden is verplaatst naar het Egyptisch museum of andere musea ter wereld. In het Egyptisch museum vind je dus veel mummies, sarcofagen en kunst. Je vind er de hele collectie van het graf van Toetanchamon, op de mummie na. Deze mummie ligt nog als enige wel in zijn graf in Luxor omdat deze in een te slechte staat was om te verhuizen.  

Verblijf het liefste zo kort mogelijk in Cairo. Naast de piramides en het Egyptisch museum, kan ik eigenlijk geen plekken aanraden om naartoe te gaan. Telkens als wij door de stad liepen bijvoorbeeld om naar de grootste markt van Cairo te gaan, word je lastig gevallen door iedereen. Persoonlijk vond ik dat geen fijne ervaring.  

Wat helpt is een fijn hotel. Het liefste een hotel waar je kunt ontbijten en avondeten. Dit helpt om tot rust te komen na de lange dag die je zal beleven bij de piramides en het Egyptisch museum.

Wij verbleven in het Tharir Plaza Suites hotel. Dit was echt een fijn hotel met heel behulpzame werknemers. Het enige nadeel was dus dat ze geen diner aanboden.  

Als je één dag in Cairo verblijft is dat meer dan genoeg, daarna kun je vanuit de stad makkelijk naar bijvoorbeeld Luxor of Hurghada reizen. Wij hadden veel gelezen over een trein, maar besloten later toch om een vliegticket te kopen. Ook dit kan ik iedereen aanraden om te doen omdat de trein ook erg duur is en er lang over doet. 

Hurghada

Hurghada is de perfecte plek om tot rust te komen. Je kunt hier lekker aan het strand en het zwembad liggen en natuurlijk snorkelen en duiken. Wij verbleven maar kort in Hurghada en hebben alleen een snorkel tour gedaan. Bij ons hotel in Makadi Bay kon je ook snorkelen, maar daar was zeker niet zo veel te zien als wanneer je echt met een boot de zee op gaat. Tijdens de snorkel trip met de boot hebben we wel een aantal hele mooie koraal riffen gezien en kwamen later op de dag zelfs wilde dolfijnen tegen. We hebben een heel klein stukje met de dolfijnen kunnen snorkelen, maar ze zijn natuurlijk veel te snel voor ons.

Hoe kun je het beste reizen in Egypte?

Egypte is groot, maar er zijn maar een paar plekken waar je echt naartoe wil als toerist. Wij maakte de keuze om van Cairo naar Luxor te gaan en vanuit Luxor naar Hurghada. Er zijn nog meer plekken om te bezoeken natuurlijk, maar dit hebben wij niet gedaan. Wij lazen veel op internet dat er een trein vertrok van Cairo naar Luxor en dit hebben we lang overwogen. Later besloten we om toch met het vliegtuig te gaan, en hier waren we heel blij mee. We waren al zoveel lastig gevallen in Cairo dat we een trein waarschijnlijk niet heel prettig hadden gevonden. Echt een aanrader om dus te kijken naar een goedkope vliegticket in plaats van andere opties. Ook ben je er dan lekker snel. 

Daarnaast hebben we een auto transfer genomen van Luxor naar Hurghada. Dit was goed te doen en een prima rit. Ook als je alleen in Hurghada verblijft zou ik het aanraden om minstens 1 dag met een groep of privé tour naar Luxor te gaan. Het is ongeveer 4 uur rijden en de tours die worden aangeboden zijn echt de moeite waard.