De onderwaterwereld van Bali

Twee stappen het water in, het is niet koud, maar net genoeg om heerlijk een beetje af te koelen tijdens deze warme dagen. Met zwemvinnen aan, een snorkel en en een bril op een stukje zwemmen en dan, een van de mooiste uitzichten die je ooit hebt gezien. Alle kleuren koraal die je maar kunt bedenken, vissen zoals je ze normaal alleen in het aquarium ziet en zo ver weg kunnen kijken. uren lang heb ik in het water gelegen om te genieten van dit prachtige uitzicht. Telkens als ik dacht alle vissen gezien te hebben, kwam er een nog mooier exemplaar voorbij die nog meer kleuren had dan de andere. 

Wanneer je op vakantie gaat naar Bali denk je misschien wel snel aan Surfen, want zo’n beetje iedereen uit Australië komt hiervoor speciaal naar dit eiland toe. Ook denk je waarschijnlijk aan mooie rijstvelden en prachtige stranden. Dit is ook zeker heel leuk aan Bali, maar als ik terug kijk op onze vakantie dan was het snorkelen toch wel mijn hoogtepunt. Ik had namelijk niet verwacht dat Bali zo’n mooie onderwaterwereld had. Om in de zee te snorkelen moet je dan ook niet op de al te toeristische plekken zijn zoals in de buurt van Denpassar. Waar moet je zeker wel naartoe gaan? Nusa Penida en Amed. 

“Gewapend met zwemvinnen, een snorkel en een bril zag ik het mooiste uitzicht van heel Bali.”

Nusa Penida

De eerste snorkel stop die we maakte was bij Nusa Penida. Dit is een eilandje vlak bij de zuidkust van Bali. Met een snel boot ben je hier in een half uurtje. Naast dat Nusa Penida bekend staat om zijn mooie wilde natuur zoals de T-Rex rock, kun je hier ook heel mooi snorkelen. Er is veel koraal en mooie kleine en grote vissen. Wel is alles dieper dan aan de kust van Bali waardoor sommige plekken op Bali absoluut mooier zijn. Maar waarom je deze plek zeker niet moet overslaan is omdat je de kans hebt hier Manta Rays tegen te komen! Daarnaast als je heel veel geluk hebt, kom je er ook zeeschildpadden tegen of zelfs Dolfijnen. Wij hadden het geluk om in het water een Manta te spotten, maar dit is niet altijd het geval.

In veel andere plekken kun je goed zelfstandig gaan snorkelen, maar in Nusa Penida is het wel verstandig om een tour of een gids te boeken. Het is er erg groot en je wil natuurlijk de beste plekken ontdekken. Daarnaast is het handig om naar de meeste plekken met de boot te varen. Ook voor het manta’s spotten heb je zeker een gids nodig die ze al van veel verder weg aan ziet komen en weet waar je moet zijn. Wij hebben deze tour geboekt vanuit ons hotel, maar ook in de buurt van Denpasar en Kuta zijn veel reisorganisaties te vinden die dit aanbieden. Of nog makkelijker is om het thuis al te boeken via een reisbureau. 

Amed

Een andere snorkel plek die wij hadden uitgekozen was Amed. Een prachtig zwart lava strand met langs het strand verschillende restaurantjes met bedjes. Amed is naast een prachtige plek om naartoe te gaan ook nog goedkoper dan de rest van Bali.

Wij zijn bij een van de restaurantjes op een bedje gaan liggen, deze mochten we gratis de hele dag gebruiken wanneer we iets aten. Toevallig was het lunch tijd, dus dat kwam perfect uit. We hadden snorkel spullen meegenomen uit het hotel waar we verbleven en gingen na de lekkere lunch het water in. 

Na twee stappen het water in gezet te hebben zag je al de rand van het koraal rif. Met flippers aan (let er goed op dat je hiermee geen koraal kapot maakt!) en een snorkelbril op gingen we in het water liggen. Dit was echt een prachtig uitzicht! Alle kleuren koraal kwamen voorbij. Iets verderop lag zelfs een kleine tempel in het water waar je naartoe kon zwemmen. 

Wanneer je een duikbrevet hebt of deze wil halen is Amed ook een plek waar je zeker heen wil gaan. Dieper in het water ligt namelijk zelf een echt grote tempel. Maar deze is dus alleen duikend te bereiken. Veel duikscholen in Amed bieden een tour hiernaartoe aan. Heb je tijd om langer te blijven dan kun je natuurlijk ook eerst bij een van deze duikscholen het duikbrevet halen. 

“Let erop dat je het koraal niet kapot maakt door erop te gaan staan of tegen aan te schoppen met je zwemvinnen”

Naast aan het strand liggen, snorkelen en zwemmen kun je ook heel lekker eten in Amed. Mijn favoriete restaurant was Galanga Garden restaurant. Hier krijg je niet alleen heel lekker eten, maar krijg je een tafel toegewezen in een eigen gazebo midden in de tuin van het restaurant. Dus ook nog eens een hele mooie plek om te eten. Zorg wel dat je vooraf reserveert want het zit er heel snel vol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.