De onderschatte stad Boedapest

Boedapest staat misschien niet meteen boven aan je lijstje voor zon vakanties deze zomer, maar niets is minder waar. Waarom je zeker een keer naar Budapest moet gaan in de zomer? Heb je al ooit gezwommen in een oud Romeins badhuis? Houd je van cultuur en natuur? Boedapest heeft een rijke geschiedenis en is een ontzettend mooie stad met veel oude vaak gerenoveerde gebouwen. Daarnaast kun je er heerlijk uitrusten en bijkomen in een van de badhuizen waar je niks merkt van de hectiek van de stad. En je kan er ongelooflijk goed op stap of zelfs naar Sziget het grootste festival van Europa!

Lekker bijkomen in een van de badhuizen

Een van de dingen waar Boedapest bekend om staat zijn de vele (meer dan 50) oud Romeins en Turkse badhuizen die overal in de stad te vinden zijn. Dit zijn niet per se sauna’s zoals je ze in Nederland kent, maar meer zwembaden met daarbij sauna’s en stoombaden. Ook vind je er vaak warmwater baden en baden die kouder zijn voor baantjestrekkers. Tijdens mijn tripje Boedapest ben ik naar een van de grootste badhuizen van de stad gegaan, namelijk het paleisachtige Széchenyi badhuis. Hier vind je twee grote buiten zwembaden met warm water en een nog groter zwembad met koeler water voor mensen die baantjes trekken. In de warme zwembaden kun je ondanks het warme weer nog steeds heerlijk vertoeven en genieten alsof je je in een spa begeeft. Daarnaast zijn er binnen ook enkele sauna’s en baden te vinden. Er zijn voldoende bedjes om lekker uit te rusten. 

Wanneer je helemaal zen bent geworden overdag kun je in dit badhuis zelfs ook nog in de maanden juli en augustus feesten tot in de late uurtjes. Op bepaalde dagen kun je hier naar een echte poolparty. Het is wel aan te raden om vooraf thuis al tickets te bestellen zodat je niet met lege handen komt te staan. 

Cultuur ontdekken in Boedapest

Boedapest bestaat eigenlijk uit twee gedeelten, namelijk Boeda en Pest. Pest is het vlakkere gedeelte van de stad, hier is daarom ook veel gebouwd en veel te beleven. In Pest vind je veel uitgaansgelegenheden, badhuizen, musea etc. Maar vergeet vooral niet om ook naar Boeda te gaan! Dit is namelijk het groenere, heuvelachtigere gedeelte van de stad. Om er te komen moet je dan ook een behoorlijke klim maken, maar dit is het helemaal waard. Prachtige oude gebouwen, een rustig centrum en lekkere restaurantjes maken dat je hier prima een dag kan doorbrengen. 

Een andere leuke activiteit is een rondvaart over de Donau. Deze rivier ligt midden door de stad heen en scheidt dan ook de twee stadsgedeelten van elkaar. Wanneer je de rondvaartboot pakt heb je dus een mooie kans om alle delen van de stad rustig even van een afstandje te bekijken. En daarnaast vaar je om het Sziget eiland (Óbuda-eiland) heen. Hier wordt ieder jaar in augustus een festival van 7 dagen georganiseerd waar ook veel Nederlanders naartoe gaan. 

Uitgaan op zijn best

Naast cultuur snuiven en mooie wandelingen maken kun je er dus naar vette pool party’s en het grootste festival van Europa. Maar ook om ‘gewoon’ uit te gaan zit je in Boedapest helemaal goed. Mijn aanrader is om naar de Szimpla Kert te gaan. Dit is een monumentale ruinbar en dus bestaande uit verschillende ruimten in een soort grotten. Er zijn grotere en kleinere zalen en als je niet oppast zou je er nog bijna verdwalen. Geniet hier ook van verschillende muziek in de verschillende zalen en nuttig een drankje. 

Tip: pin vooraf voldoende Hongaarse forinten, ze nemen namelijk ook Euro’s aan in de Szimpla Kert bar, maar dan ben je uiteindelijk veel duurder uit. Verder kun je overal in de stad pinnen ook bij restaurants en winkels. 

Boeda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.